Már hazai viszonylatban is olyan méreteket ölt a napenergia hasznosítás, hogy érdemes róla statisztikai kimutatásokat és jövőbe tekintő diagnózisokat készíteni. Mindez pedig azt is előrejelezni, hogy a napelemes rendszereknek igen is van jövője, sőt mi több az elkövetkezendő években, évtizedekben mindenképpen döntő szerepet fog betölteni a villamosenergia termelésben.

STATISZTIKÁK, EREDMÉNYEK A HAZAI NAPELEMES PIACON

A KSH adatai alapján jól nyomon követhető, hogy a hazai villamosenergia-fogyasztás miként is alakult az elmúlt közel három évtizedben. Könnyedén megállapítható, hogy a 90-es évek óta a lakossági és ipari villamosenergia-szükséglet 30%-kal növekedett az elmúlt 28 évben. A megnövekedett szükségletet pedig hosszú időn át (az atomenergia mellett) döntő részben fosszilis energiahordozók feldolgozásával állították el, ami nagyban hozzájárul a magyarországi ökológiai lábnyom növeléséhez.

solar-2666770_960_720.jpg

A Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által készített legfrissebb statisztika alapján Magyarországon jelenleg 1.144 MW beépített napelemes termelőkapacitás működik. Ennek a számottevő mennyiségnek pedig nagyjából 38 %-a (kb. 388 MW) háztartási méretű kiserőműként (HMKE) termeli nap, mint nap az energiát. A HMKE-k számát tekintve már több mint 50 000 napelemes rendszerrel szerelt háztetőről beszélhetünk. A dinamikus növekedést jelzi előre azt is, hogy ennek a mennyiségnek valamivel több, mint ötöde  a a tavalyi évben. Ezekből az 50 kW alatti termelési kapacitású, kisfeszültségen csatlakozó napelemes rendszerekből csak tavaly 10 700-at telepítettek. A 2019-es pontos számokra még várni kell, de a piac dinamikája alapján meglepetés volna, ha a bővülés idén nem haladná meg az újabb 10 ezernél is több hálózatra kapcsolást.

MIT HOZ A JÖVŐ?

2019-re vonatkozóan még nincsenek pontos adatok, de a megjelent KKV-s pályázati lehetőségek és az MFB0-ás lakossági lehetőségek miatt várhatóan a 2018-as év mutatója is túlszárnyalásra kerül, ami a hálózatra kapcsolt rendszerek számát illeti. Magyarországon körülbelül 2,7 millió db ingatlan található, melyeknek közel fele alkalmas arra, hogy befogadjon egy napelemes rendszert. Ezeknek mégis a töredékén található jelenleg valamilyen fotovoltaikus szerkezet, így kijelenthető, hogy lakossági körökben, a KKV szektorban, a multik között és az állami intézményrendszerben még több tízezer potenciális ügyfél leledzik. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk a lakosság számára vidéken még nyitott az MFB0-ás hitelkonstrukció, illetve egy másik cikkünkben éppen a KKV-k figyelmét hívtuk fel a pályázati lehetőségekre. Ezek okán, illetve a hazai és Uniós jövőbemutató zéró emissziós és a megújuló energiatermelést támogató politikai célkitűzések mentén biztosan állítható, hogy a napelemes piac további növekedés előtt áll.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8215356126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása