A mai felgyorsult világunkban szinte köldökzsinóron lógunk az okoseszközeinken, hiszen hozzászoktunk ahhoz, hogy általuk az információk bármikor, bárhol elérhetőek számunkra. Igen ám, de mi történik akkor, ha a városban sétálva merülőben a telefonunk vagy éppen a mobilnetünk? Erre nyújtanak zöld megoldást a Kuube magyar okospadok. Már egyre több város törekszik arra, hogy olyan köztéri megoldásokat alkalmazzon, amelyek megkönnyítik az ott lakók életét. Erre a különböző technológiai újítások illetve megújuló energiaforrások egyre több lehetőséget biztosítanak. Az okospadok túlmutatnak az utcabútori funkción és a városi környezet részeként ötvözik a modernitást a fenntarthatósággal.

 

Mi is ez?

 

A Kuube 100%-ban magyar tervezésű és fejlesztésű, kültéri, napelemes bútor, amely saját wifi szolgáltatással és okoseszköz töltési lehetőséggel bír.

Jelenleg két paddal találkozhatnak a járókelők:

  • A kisebbik, 4 személyes KuubeNANO-val, amely 2 USB és 2 vezetéknélküli töltővel rendelkezik. Napfény nélkül, teljes sötétségben 6 napig működik.
  • A nagyobb méretű, fedett Kuube+ 8 személyes és közel 2 hétig működik töltés nélkül. USB és vezetéknélküli töltőből itt is 2-2 darab áll rendelkezésre.

Számos szenzor található mindkét padban, melyekkel nyomon lehet követni a pad működését, és a felhasználóknak is hasznos adatokat tud szolgáltatni például a hőmérsékletről vagy a légszennyezettség mértékéről.

Miben más a Kuube?

“Fontosnak tartottuk, hogy minél több ponton bevonjuk a hazai szakembereket, ezért szinte kizárólag magyar alkatrészekből építkezünk. A váz, a fedőüveg, a napelem és a töltésvezérlő elektronika is hazai gyártású. Laikus számára talán a letisztultabb dizájn és a minőségibb anyagok felhasználása tűnhet fel elsőre a többi, hasonló napelemes paddal összehasonlítva. Fontos kiemelni, hogy ezeken túl nagyon sok energiát fordítottunk a megfelelő hőelvezetésre is. Emellett az időtállóságra is gondoltunk, ezért minden termékünk 100%-ban alumíniumból készül.” – mondta Mátray Gábor, a pad tervezője.

67850012_2783730608312412_1017977437507551232_o.jpg

Kiknek ajánlják?

A tervezéskor a designt és a funkciót is szem előtt tartották, így a két különböző méret lehetővé teszi, hogy az eltérő felhasználási helyek és módok szerint válasszuk meg, hogy melyik pad a legmegfelelőbb az adott környezetbe.  A napenergiával töltött akkumulátorok miatt a Kuube okospadok teljesen mobilak, gyakorlatilag bárhol elhelyezhetőek. Így olyan helyekre is kitelepíthetőek (pl. parkerdők), ahol valamilyen oknál fogva nem elérhetőek vagy problémás a közmű szolgáltatások kiépítése. Elsődleges célcsoportot leginkább az önkormányzatok, intézmények és nagyobb közösségi terek alkotják. A beépített funkciók illetve az eddigi tapasztalatok alapján a padok önmagukban is közösségszervező szerepet töltenek be.

Kik dolgoznak a háttérben?

“Egy budapesti design stúdió vagyunk, akik főként grafikával és webes felületekkel foglalkoznak. Mellékszálként viszont mindig voltak egyéb kivitelezési projektjeink is, amikkel megbíztak minket az ügyfeleink. Ilyen sideprojekt volt egy korábbi napelemes könyvszekrény is. A mai klímaválság idején fontosnak tartjuk, hogy az élet legtöbb területén törekedjünk a fenntarthatóságra, ezért is indultunk el a napenergia felhasználás irányába.” – mondta Gallai Máté, a Kuube ügyvezetője. Ebből nőtte ki magát a Kuube, amelynek első tervein még öt évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni a szabadidejükben. Ezek még teljesen más designnal és felépítéssel rendelkeztek, mint a mostani padok. A KuubeNANO-n és Kuube+-on körülbelül 2-3 éve dolgoznak, főállásban.

 

 

képek: kuube.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9515344752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása