A projekteket részben egyesült államokbeli és kínai pénzekből finanszírozzák. Az ukrán parlament tavaly nyáron elfogadta az ország energiastratégiáját, amelynek értelmében a megújuló forrásból származó energiák arányát 2035-ig 25 százalékra növelik. Az elmúlt hónapokban elkezdődött a stratégia gyakorlati megvalósítása és befektetőknek köszönhetően sikerült felgyorsítani az ukrajnai szélerőműparkok kiépítését. Jelenleg a helyi szélerőművek összkapacitása 512 megawatt, de már zajlik az újabb beruházások előkészítése, így a következő években várhatóan jelentősen nőni fog az ukrán szélenergia-termelés.

windrader-1048981_960_720.jpg

Két olyan nagy projekt is van, amely egyenként 500 megawatt kapacitású szélerőműparkok létrehozására irányul. Az egyik keretében 700 millió euróért az EuroCape nevű vállalat Zaporizzsjában épít fel egy létesítményt. A finanszírozásban részt vállal az Apollo amerikai pénzügyi befektetőcég és az USA külföldi gazdaságokat és beruházásokat támogató kormányügynöksége, az OPIC. A szélkerekeket a General Electric szállítja majd. A másik projektben Mikolajiv térségében 500 millió dollárért építenek fel egy szélerőműparkot. A beruházást a TBEA kínai transzformátor-gyártó finanszírozza. További szélerőműparkokat tervez a DTEK ukrán energiatársaság, az Ukrhydroenergo, a Vindkraft Ukraina és az ENI olasz energiakonszern. Az új létesítményekben felszerelendő szélkerekeket - a Wind to Energy rostocki mérnökiroda tervei alapján - részben a Fuhrlaender Wind Technology nevű ukrán cég gyártja majd Kramatorszkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6014380852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása