Létezhet-e tisztább, környezetkímélőbb közlekedési eszköz egy villanyautónál? Egy Los Angeles-i dizájner szerint igen. Nem véletlenül támogatják a nagy autógyárak előszeretettel a dizájnerpalántákat: az ifjú tehetségek gyakran olyan ötletekkel állnak elő, amik a műszaki realitásokkal gúzsba kötött, költségkeretekben gondolkodó, rutinos tervezőknek talán már eszébe sem jutnak. Így történt ez az iparművészeti főiskolára járó Yana Biggs-szel is, aki lány létére rajong az autókért. Korábban főleg a sportkocsik lehetséges jövőjébe igyekezett belesni, most azonban új irányt vett érdeklődése, és egy halmozottan környezetbarát autó terveit vázolta fel. A Chevrolet Era (azaz korszak) az egyre kevésbé távoli 2020-ba tekint előre. Az alkotó szerint addigra biztosan nem oldja meg a környezetszennyezés problémáját az emberiség, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni a légkör tisztítására. A kecses Era ezért különleges oxigén-regenerációs katalizátort kapott, amely menet közben beszívja, majd megtisztítva a szabadba engedi a szennyezett levegőt. Ha tetszik, ezt egyfajta kipufogórendszernek is tekinthetjük, noha az Era egyáltalán nem bocsát ki égéstermékeket – lévén elektromos meghajtású. Energiáját alkotója szerint a tetőpanelen elhelyezett napelemekből nyeri: ezek homorú kialakításuknak köszönhetően igen nagy felületen nyelik el a napfényt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A teljesen hálózatfüggetlen üzemeltetéshez persze mai ismereteink szerint aligha elegendőek a szolárcellák, az esetleges egyéb töltési módozatokkal kapcsolatban pedig nem árult el részleteket az ifjú tervezőnő, mint ahogy az akkumulátorról vagy a villanymotorról sincsenek ismereteink – annyi azonban kiderült a leírásból, hogy a töltöttség szintjét a Tisztítónak becézett autó oldalfalát tagoló, hosszanti bordák élébe beültetett LED-sorok jelzik. A kis energiafogyasztású, fénykibocsátó diódák egyébként is közel állhatnak a tervező szívéhez: nemcsak a különleges, „könnyező” fényszórót alakította ki ezekből, hanem a Chevrolet jellegzetes csokornyakkendő emblémáját is az autó orrán. Az amerikai kupé-építészet ikonikus elemeit felhasználó Chevrolet Era nyilvánvalóan nem több izgalmas, környezetbarát ihletésű formatervnél. Másfelől viszont akár a Chevy Volt hibrid technológiájából, akár a General Motors üzemanyagcellás projektjeiből kirügyezhet egy ilyen törékeny szépségű, szélsőségesen zöld sportkupé – és ha így nézzük, 2020 kellően messze van még ahhoz, hogy álmodjunk…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr53036900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása