Nincs semmi új abban az elképzelésben, hogy napelemes paneleket telepítenének az űrben – de a javaslat vesztett fényéből, az első ilyen ötlet harminc évvel ezelőtt született meg. Most, a BBC szerint, Európa legnagyobb illetékes vállalata partnereket keres, ugyanis napenergia küldetést állítana a pályára. Az EADS Astrium kifejlesztett egy műholdas rendszert, mely napelemekkel van felszerelve, és amely infravörös lézer segítségével továbbítja a nap energiáját a Földre.


A napenergia előnyei az űrben is nyilvánvalóak -, ezzel biztosítható lenne az energia folyamatos beáramlása a hét minden napján, minden órában. Nincs bosszantó éjszaka, vagy felhős égbolt. A potenciális energia-termelés is jóval magasabb. A BBC jelentései szerint:

    A paneleket sokkal több nap éri az űrben, mint a Föld felszínén. Az űrben ugyanis nincsenek felhők, por, és a légköri gázokat sem kell szűrni.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De természetesen az akadályok is nyilvánvalóak - kezdve az állomások telepítésének és pályára állításának költségeitől. A hatékonyságra és a biztonságra irányuló aggodalmak szintén jelen vannak. De a BBC azt is megjegyzi, hogy „az Astrium azt állítja, hogy az utóbbit az infravörös lézer felhasználásával kiküszöbölhető, amely, ha a rosszul is irányított, senkinek nem okoz kárt.”
Az infravörös lézert laboratóriumokban vizsgálták, és eddig sikeresnek bizonyult. Az igazi kulcs továbbra is az infravörös fény elektromos árammá történő hatékony átalakítása.
Ha a terv megvalósítható lesz, a napenergia stabil helyet kap a megújuló energiaforrások toplistás palettáján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr831704335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása