Az európai napenergia ipart csőd fenyegeti, mert az ázsiai cégek jóval olcsóbban kínálják termékeiket. 
Több német napelem, panel és modul gyártó - beleértve nagy piacvezető cégeket is – hatalmas veszteségről számolt be az év első felével kapcsolatosan.
 
A Q-Cells, a világ egyik legnagyobb napelem gyártója azt mondta, 500 munkahelytől fosztaná meg önmagát (mely közel egyötöde a mostani munkaerejének), ami a túlélését jelentené, miután 69 millió dollár veszteséggel zárta az év első felét (kamatok és adók nélkül). A Conergy, Németország második legnagyobb napelem-gyártójánál is hasonló állapotok uralkodnak. A Solarworld eladási hányada 6 százalékkal, 585 millió dollárra csökkent az első félévben.
 
„A német napelem és napelem-modul gyártók nagy része nem fogja túlélni." – mondta Patrick Hummel UBS elemző, a német Financial Times munkatársa.

Hála a kiváló állami támogatásnak, Németország hamar a világ egyik leghatalmasabb napenergia-piacává nőtte ki magát. De az ázsiai óriások, köztük a kínai Suntech Power, a Trina Solar és a Yingli Solar, árvízszerűen árasztja el a piacot kiváló minőségű napelemekkel, melyeket 20-30 százalékkal olcsóbban ad el, mint a nyugati gyártók.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A SolarWorld és a Conergy hivatalnokok árdömpinggel vádolják a kínai gyártókat, és felszólították a nyugati kormányokat, hogy védjék az európai napenergia ipart.

A németek szerint a pekingi bankok kamatmentes hitelekkel segítik a vállalatokat, és távol tartja a külföldi cégeket Kína rohamosan növekvő megújuló energia piacától. Ez minden bizonnyal válasz a vámtarifákra, melyek az EU-ba hozott kínai napenergia termékekre vonatkozik, melyet persze a Conergy és a SolarWorld tisztviselői követeltek.
 
Az ágazat fő reményét az USA és Kína sportszerű játéka jelenti, miszerint egy olyan stratégiát alakítanak ki, mely által olyan módon tudják kezelik a globális keresletet, hogy minden vállalat egyenlően részesülhessen a profitból.

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr621381254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása