A NorthSide Fesztivál egy háromnapos zenei fesztivál, amelyet minden évben júniusban tartanak Dániában, Aarhusban. 

img_20180608_192351.jpg

Az első fesztivált 2010-ben rendezték, de 2017-es fesztiválon már minden nap 40 000 ember vett részt. A zenei újdonságok bemutatása mellett a NorthSide küldetése az innovációra, a fenntarthatóságra és a fesztiválozók bevonására összpontosít. A NorthSide célja, hogy a skandináv országokban a leginkább fenntartható és környezetbarát fesztiválok közé kerüljön. 2015 óta a fesztivál egy helyi tanácsadó céggel együttműködve jelentést készít a környezetvédelmi célokról és azok megvalósulásáról. 2017-ben a fesztivál elérte az ambiciózus fenntarthatósági célok egy részét, amikor minden élelmiszer, bor, pezsgő és kávé biotermék volt. Az összes többi eladásra szánt termék közel 100% bio eredetű volt. A fenntarthatóság kiterjed a zöld energia és a hulladékok ellenőrzésére is. A fesztiválozók fizetnek egy letétet a műanyag poharakért, amelyet visszakapnak ha visszaviszik a poharakat. Ilyen módon az értékesített műanyag poharak 91% -át 2017-ben visszaküldték újrahasznosításra. Összességében 78% -ot, 210 tonna hulladékot, tizenhat kategóriába soroltak, majd újrahasznosítottak. A NorthSide célja, hogy a Co2 semlegességet 2020-ig elérje. A fesztivál PR managerével John Fogdeval beszélgettünk a fesztivál zöld küldetéséről.

Szelektíven fesztiváloznak

A Northside híres a zöld elkötelezettségéről, és több díjat is kapott már ebben a kategóriában. Mi lesz a következő lépés a fesztivál számára a zöld úton?

Egy újabb kezdeményezést indítottunk az egyik dán sörgyár és három másik dán fesztivál együttműködésében, hogy megszabaduljunk az egyszer használatos műanyag poharakból. Ettől az évtől kezdve a NorthSide összes poharát visszagyűjtjük, elmossuk és újrafelhasználjuk. Csak ez a lépés 2 millió egyszer használatos pohár problémáját oldja meg.

Richie Hawtin a színpadon

Tudja-e a fesztivál tartani a masszív növekedést és a zöld, környezetbarát intézkedések megvalósítását egyszerre?

Jelenleg nem a növekedésen van a hangsúly. 2022-ben azonban egy új és nagyobb helyszínre költözünk, ami azt jelenti, hogy meg kell vizsgálnunk, a jelenlegi működésünk és a jegyértékesítési stratégiánk. Az új helyszínen növelni tudjuk a zöldenergia termelésünk és ezzel megoldódhat az energia kérdése a fesztiválnak. A NorthSide tagja a Yourope-nak, amely egy európai fesztivál szervezet. Más fesztiválok szervezőivel gyakran beszélgetünk a környezetvédelmi újdonságokról és arról hogyan tehetnénk még fenntarthatóbbá a fesztiválokat.

A kezdetekkor sok tanácsot kaptunk a norvégiai Øya Fesztivál szervezőitől, akik sok tippet adtak a környezetvédelmi intézkedésekről. Az újrafelhasználható poharakkal kapcsolatos projektek azért lehetségesek, mert a legnagyobb, négy dán fesztivál egyesítették erőiket. Az egyetlen kihívás, amit nemzetközi szinten látok, az, hogy az infrastruktúra Európa-szerte nagyon eltérő. Tehát a műanyagpohár visszagyűjtési projektek lehet nem működnének Spanyolországban, de a Hollandiában működő sikeres zöld projektek viszont itt Dániában nem működnének. De mindenki szeretné megosztani a tudását és többet megtudni az új lehetőségekről, mi is nyitottak vagyunk az új dolgokra.

Művészet is teret kap

Páran bicajjal mentek fesztiválozni 

Alex az ukrán háború elől menekült Dániába. Nyári szezonban a nagy, dán fesztiválok környékén gyűjti a betétdíjas palackokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr1114800036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása