A The Future of the Fjords nevű katamarán teljesen elektromos meghajtású. Norvégia nem csupán az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem az elektromos meghajtású hajókét is. A norvég parlament bejelentette, hogy 2026-tól a helyi fjordokban, amelyek az Egyesület Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete Világörökségi Listáján szerepelnek, már kizárólag káros anyagokat egyáltalán ki nem bocsátó hajók, kompok és más járművek közlekedhetnek. A The Future of the Fjords hajóteste szénszálas anyagokból készült, 42 méter hosszú és 15 méter széles. A hajó 400 utast tud szállítani és a meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik, amelyek teljesítménye egyenként 450 kilowatt. Az energiaellátást egy hatalmas akkumulátor biztosítja, amelynek a kapacitása 1800 kilowattóra. Ez elegendő lenne 40 Nissan Leaf egyszeri vagy egy Tesla Model S 18-szor való feltöltésére.

Az elektromos meghajtás egyetlen hátránya a kis hatótávolság. A komp legfeljebb 16 csomóval tud haladni, a maximális hatótávolsága pedig 30 tengeri mérföld. A katamarán évente 700 oda- és visszautat teljesít Flam és Gudvangen között. Azért, hogy a hatalmas akkumulátor gyorsan feltölthető legyen, az üzemeltető a két kikötőben egy-egy hatalmas töltőállomást épített ki. Az egyes töltőállomások akkumulátorának kapacitása 2400 kilowattóra és képesek mindössze 20 perc teljesen feltölteni a The Future of the Fjords fedélzeti akkumulátorát. Miután a komp elhagyta a kikötőt, a töltőállomások akkumulátorát az áramhálózatból újratöltik.

1_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr7914024914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása