Joel Conkling, a Goole Sunroof projektért felelős termékmenedzsere blogbejegyzésében jelentette be, hogy együttműködnek az E.ON energiaügyi konszernnel és közösen teszik elérhetővé a Sunroof platformot Németországban is. A két óriáscég megoldást kínál a helyi napenergia-termelési lehetőségek felmérésére. A megoldás először lesz hozzáférhető az Amerikai Egyesült Államokon kívül. A menedzser hozzátette, hogy létrehozták a www.eon-solar.de oldalt, ahol egy online eszköz segítségével egyszerűen és precízen számíthatja ki mindenki a saját otthonának napenergia-termelő potenciálját, valamint megtervezheti a megfelelő fotovoltaikus rendszert. A Sunroof a Google Earth és a Google Maps szolgáltatásokon, valamint 3D-modelleken és a gépi tanulási technológián alapul.

929230_1_0818-rsolargoogle_standard.jpg

A Sunroof minden egyes tető esetében kiszámítja, hogy éves szinten mennyi napfény éri azt. Ehhez figyelembe veszi az időjárási adatokat, a Nap pozícióit a különböző évszakokban, a tető felületét és dőlésszögét, valamint a környező épületek és fák árnyékait, illetve azok hatásait a napenergia-termelésre. A platform Németországban 7 millió épületet fed le, köztük vannak Münchenben, Berlinben, a Rajna-Majna területen és a Ruhr-vidéken lévő házak is. Az USA-ban a projekt már 2015 óta tart és 60 millió épületet fed le. Az elvégzett vizsgálatok során kiderült, hogy a tetők 79 százaléka alkalmas napenergia termelésére. Az olyan déli államokban, mint Arizona ez az arány több mint 90 százalék volt. De még az északi államokban is meghaladta az arány a 60 százalékot. A texasi Houstonban évente 19 000 gigawattóra áramot lehetne termelni. Ez 1,7 millió háztartás igényének felel meg. A német gazdasági minisztérium abból indult ki, hogy a használható tetőterület kevesebb, mint 1100 négyzetkilométert tesz ki, ez kisebb terület, mint a Saar-vidék fele. Az elérhető teljesítmény 100 gigawatt lehetne. Eddig ennek a potenciálnak az egynegyedét aknázták csak ki.

Joel Conkling kiemelte, hogy a Google évek óta komoly összegeket fektet be a megújuló energiákba és azt a saját infrastruktúrájához használja fel. A társaság 2017-ben biztosította először az irodái és a számítógép-központjai működésének áramszükségletét 100 százalékban megújuló energiákból.

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr4213710322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása