A múlt hétvégén Canberrában az Apple rendkívüli hulladékgyűjtési akciót hirdetett, mely során tulajdonosaik közel 20 000 televíziókészüléktől és számítógéptől szabadultak meg.
Az Apple megmozdulása azért mozgathatott meg ekkora tömeget, mivel Ausztráliában a törvények értelmében a régi katódcsöves monitorok és televíziók leadása után újrahasznosítási díjat kötelesek fizetni. Ez visszaveti az újrahasznosítás lendület, így a legtöbb ilyen készülék általában a hagyományos hulladéklerakóban végzi, ahol nincsenek megfelelő feltételek a szakszerű elkülönítéshez és feldolgozáshoz.
Pedig ezek a készülékek nagy mennyiségű ólmot tartalmaznak illetve egyéb toxikus anyagokat, melyek beszivárogva a talajba szennyezik a vizeket. Az olyan területeken, mint Ausztrália, ahol évek óta küzdenek az aszály okozta vízhiánnyal és a vízkészletek csökkenésével, különösen veszélyes. Nem beszélve arról, hogy a professzionális e-hulladék feldolgozás nélkül értékes, még használható anyagok vesznek kárba.
Az Apple tehát ezen a hétvégén átvállalta a kötelező díjakat, és a lakók olyannyira kapva kaptak az alkalmon, hogy az első nap megtöltöttek egy hajózási konténert a megunt készülékekkel. A vállalat egyben a Product Stewardship Australia segítségére is sietett, mely szervezet már évek óta, sajnos eddig feleslegesen, küzd az elektromos szemét megfelelő kezeléséért.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adataik szerint közel 15 millió televízió van az ausztrál otthonokban, számuk évről évre nő. 2010-ben az ország átáll a digitális televíziózásra, ez várhatóan ugrásszerűen megnöveli a kidobott készülékek számát. Az ausztrálok évente nagyjából 5 milliárd dollárt költenek új elektronikai cikkekre, azonban kiselejtezett darabjaiknak csupán 4%-a kerül újrahasznosításra. A ReBorn Project becslése szerint jelenleg 168 millió e-hulladék hever a lerakókban, köztük 17 millió televízió, 37 millió számítógép és 56 millió mobiltelefon.
A Product Stewardship Australia a megvalósítható problémakezelést a beszállítók megadóztatásában látja. Az így befolyt összeget pedig egy újrahasznosítási alapba helyeznék, mely keretei között összegyűjtik és feldolgozzák az elektromos hulladékot. Az elképzelés eddig a kormányzat érdektelenségén elakadt, ám most a Környezetvédelmi Tanács aktivizálta magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr651348678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása