Már kívülről sem olyan, mint egy átlagos bécsi szálloda, a különböző növényekkel fedett fal és a levendulával beültetett tetőkert elég árulkodó. Miben más? A Stadthalle butikhotel nyolcvan szobájából harmincnyolc egy újépítésű, zéró energiamérlegű passzívházban található.


Csak egy korlát maradt a régi bécsi lakóházból, amelynek a helyén ma az ökoszálloda áll, de amit lehetett újrahasznosítottak, anyagában, vagy dekorációként, mondta Michaela Reitterer, a szálló tulajdonosa, üzletvezetője az alternativenergia.hu hírportál megkeresésére. 15%-kal került többe, mintha a meglévő épületet renoválták volna, de megérte: így eleve passzívház készülhetett, nem utólag kellett beépíteni a technológiát. A beruházási költségek megtérülését nehéz kiszámítani, de az energiaárak növekedésével valószínűleg egyre kevesebb idő szükséges hozzá. A szállodát hőszivattyú segítségével, a talajvízből kinyert hővel fűtik. A mesterséges szellőztető rendszer miatt szükségtelen sokáig nyitva hagyni az ablakokat. A hőmérséklet stabilan 21 C fok, ezen a vendég két fokot változtathat mindkét irányba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Az áramellátást a tetőre és a homlokzatra erősített napelemes rendszer fedezi, az esővizet pedig tartályokban gyűjtik, ezt később öntözésre és WC öblítésre használják fel.
Nem csak az épületgépészet területén figyeltek a fenntarthatóságra. A berendezés egyes részei, például az ágyneműk, függönyök nagyrészt újrahasznosított anyagokból készülnek, és száműzték a szobákból az energiafaló minibárokat. Ami még furcsább, hogy a hulladékgyűjtőket is, de kiderült, a vendégek egyszerűen a szobákban hagyhatják a hulladékot, a szobalányok feladata, hogy szétválogassák, és elhelyezzék a megfelelő tárolókban.A szálló konyháján előnyben részesítik a helyi és a bio-élelmiszereket. A két szempont közül azonban az első a fontosabb, nem akarjuk a fél világon keresztülutaztatni az élelmiszert, mondta Reitterer asszony. A hotel saját termesztésű alapanyagokat is használ: a bejárattal szembeni falon fűszernövényeket nevelnek. A „vertikális farmot” bővíteni is szeretnék, így a vendég az ablakon kihajolva szedhetne paradicsomot a reggelijéhez, tette hozzá Reitterer asszony. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Öt éve dolgozik a hotelben Dóra, a magyar származású front office manager. Az alkalmazottak kiválasztásakor elvárás, hogy célirányosan az ökoszállodába jelentkezzenek, illetve hogy privát életükben is vegyék figyelembe a fenntarthatóságot. Dóra például szelektíven gyűjti a hulladékot, és igyekszik helyi termékeket vásárolni mondta az alternativenergia.hu kérdésére. A vendégek a világ minden tájáról érkeznek, és a bejelentkezésnél mindenki kap felvilágosítást a hotel működéséről, aki ennél is többre kíváncsi, egy 45 perces, ingyenes hotelvezetés keretében ismerkedhet meg a technológiával. Dóra szerint sok a visszatérő, illetve előszeretettel veszik igénybe a hotel szolgáltatásait a különféle környezetvédő szervezetek delegációi. A bécsi szállást környezettudatos olvasóinknak ajánljuk, mert jó érzés tudni, hogy az ott tartózkodásunk alatt nem voltunk a környezet terhére.
 

 

A videó itt nézhető meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr884191556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.