Mindenki a ma esti világméretű WWF akcióra figyel (mi is és támogatjuk is) , de egy energetikai szakember felhívta a figyelmünket az esetleges negatív következményekre is.

„ A megfelelő minőségű villamos energia ellátásnak az alapja a mindenkori terelés (+ import) és a fogyasztás egyensúlyba legyen minden pillanatban. Amennyiben ez nem történik meg a villamos energia-rendszerirányító (továbbiakban rendszerirányító) beavatkozik, valamilyen módon. Erőművi tartalékokat aktivizálnak, fel és le irányba, amelynek pénzügyi vonzata is van.


Ha túl rövid idő alatt nagy lesz a különbség a rendelkezésre álló villamos energia és a fogyasztás között – például egy nem várt esemény miatt, akár a mai egyidejű nagymértékű fogyasztói  „kiesés” - nem biztos, hogy az erőművek ugyan ilyen gyorsan tudnak reagálni, jelen esetben leterhelni majd visszaállni az eredeti állapotra.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szélsőséges esetben megbomolhat a villamos energia rendszer egyensúlya, és üzemzavar léphet fel, erőművek eshetnek ki , a visszajövetel több órát is igénybe vehet. Így a fogyasztók által tervezett világ méretű egy órás akció több órás vagy hosszabb idejű nem kívánt áramszünetet is okozhat, annak ellenére, hogy a cél nemes, azaz a Föld megóvása , a zöld energia támogatása, amit történetesen az energetikai szakemberek is támogatnak.
Ha a rendszerirányító nem tudja megfelelő mértékben aktivizálni az erőművi tartalékokat akkor a szomszédos ország rendszerirányítójához fordul. Hogy, ha ez a fogyasztás kiesés több országot érint akkor minden országban előfordulhat hasonló probléma. A hivatalos nem tájékoktatás ellenére a rendszerirányítók erre készülnek és minden megtesznek, hogy elkerülhető legyen egy esetleges kaszkád (kiterjedt) üzemzavar. Egy ilyen méretű akció egyeztetése célszerű lenne minden ország rendszerirányítójával  a kívánt cél elérésének és a megfelelő energiaellátásunk biztosításának érdekében”.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr871873531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.