A Hamburg külterületén mára már elfeledett gyárterület biztosította az ökováros építési helyszínét, melynek sikeres első fázisa újabb bővítésre inspirálta a tervezőket.
Az építkezés második szakasza grandiózusabb és már a szórakoztatást is célul tűzte ki. A fejlesztés összekapcsolja a modern és futurisztikus formavilágot a klasszikus ipari építészettel valamint magában foglalja a történelmi épületek felújítását is.
Mivel az Északi-tengeren uralkodó nyugati széljárást valamilyen úton-módon ki akarták használni a tervezők, így két hatalmas toronyépület kap majd helyet a komplexumban, tetejükön egy-egy szélturbinával felszerelve. Az épületek fűtését, a felhasználandó földgáz csökkentése érdekében, szolártermikus megoldással is segítik, a telepített napelemek ezen felül a világítás biztosításáért szintén felelnek. A szellős terekkel pedig a természetes fényt kihasználva, minimalizálják a szükséges világítás mértékét.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az építkezés során újrahasznosítják a lebontott gyárépületek anyagait, illetve további környezetbarát megoldásokat választanak. Az épületek szerkezeti kialakításainál a passzív technikákat szintén figyelembe veszik, ennek eredményeképp 30%-kal redukálják azok energiafogyasztását.  Ezen felül a különböző szinteken vertikális kerteket helyeznek el, de a 40%-nyi kültéri helyszínen is parkokat, sétányokat építenek.
A tervezőket és mérnököket a természetes struktúrák és folyamatok ihlették, valamint a jövőbe mutató, átfogó környezeti, szociális és gazdasági megoldások megvalósítása. Az egész komplexum tervezésénél figyelembe vették, hogy az a három legmagasabb zöld minősítési rendszernek megfeleljen, azaz a LEED, BREEAM és a német zöld építkezési tanács előírásainak.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végleges terv elkészültével tíz épület áll majd a nagyipar és az induló vállalkozások rendelkezésére, de stúdió méretű raktárak és termelési létesítmények is helyet kapnak. Bérlők már most akadnak, az egyik leendő lakója az ökovárosnak a Heidelberger Druckmaschinen AG, a világvezető nyomdagépgyártója. Mivel a város tömegközlekedési eszközökkel és biciklivel egyszerűen megközelíthető, így a második fázis egy sokemeletes irodaház, étterem, szálloda és üzlethelyiségek kialakítását is magában foglalja.

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr621346171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.