Megújult hírportálunk :-)

2016.09.02. 13:47

2009. március 15-én Nemzeti ünnepünkön startolt el hírportálunk. Nem ma volt. Hosszas tervezgetés, stáb keresgetés előzte meg. Az eltelt hét és fél évben ugyan azzal a designnal müzemeltünk. Az idei év januárjában elhatároztuk, hogy megújítjuk az oldalt. Jelenleg ennek a megújulásnak az első fázisát láthatjátok. Hamarosan egyéb szolgálgatásokat is beépítünk az oldalba, de először elégedjetek meg a jelenlegi letisztult külsővel. 

alternativenergia.hu 

 

Alternativenergia.hu team 

A hazai fejlesztésű elektromos kerékpár/motor 4.5 mp alatt gyorsul fel százra és három óra alatt teljesen feltölthető.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban láthatunk elektromos kerékpárokat, motorokat a hazai utakon. Kovács Péter 1,5 évvel ezelőtt kezdte építeni élete első elektromos kerékpárját. 6 kw-os teljesítménnyel működött, építése 6 hónapot emésztett fel. Az e-bike-nak olyan sikere lett, hogy napok alatt elkelt az interneten.

“Ezután jött az ötlet, hogy építek egy brutálisabbat”- mondja Péter, aki jelenleg is a 13.000 w és 108km/h végsebességre képes e-bike-ot használja.

13918423_1185108464879864_82776261_o.jpg

Jelenlegi teljesítménye a Raptor 165-nek:

 

  • 13.000 w
  • 220nm nyomaték
  • Hatótáv utcai üzemmódban: 250 kilométer felett
  • Off road üzemmódban: 100 kilométer
  • Gyorsulás 0-100 km/h: 4,5 másodperc
  • Végsebesség: 108km/h.

13898602_1185108508213193_488337650_o.jpg

“A váz egy Qulbix Raptor 165-ös típus. Nagyon tetszett a geometriája, de mivel ezt a vázat már a szlovén Qulbix cég nem gyártja, így nehéz volt beszerezni, de Németországban volt egy hirdetve újszerű állapotban, egyből lecsaptam rá. Ezután jött az elektronika. Mivel szoros kapcsolatban vagyok a világ legjobb elektromos motorokat gyártó cégével (QS Motor/Taizhou Quanshun Motor Co., Ltd), így viszonylag könnyen és kedvezményesen szerzem be a nagy teljesítményű villanymotorokat és vezérlőket. Az akkumulátor 10 darab Lipo akksiból áll.”

13932207_1184792131578164_743677856_o.jpg

Az e-bike/motor programozható, így akár a telefonról is vezérelhetjük, utcai alkalmazásra is használható elektromos kerékpárrá limitálva a sebességét 25 km/h-ra.

13950461_1185108851546492_929367459_o.jpg


Péter terveiben szerepel az elektromos motor további fejlesztése a cél a 20,000 w és a 3.5 másodperces gyorsulás százra. Mindezt persze már slick gumin tenné és épített pályára is tervezi vinni a bestiát.

 

A Guiness által hitelesített rekordot Uttar Prades állam lakói hozták össze július 11-én. A közel 200 millió lakosú államban 800 ezren vettek részt az akcióban.

01_tree_planting_india_adapt_590_1.jpg

A faültetés része India vállalásának amelyet 2015 decemberében írt alá a Párizsi Klímacsúcson és kiköti, hogy 2030-ra 95 millió hektárra növeli az erdős területek méretét az országban, amire az Indiai kormány 6,2 milliárd dollár értékben költ. Egész pontosan 49,3 millió facsemetét ültettek el 24 óra leforgása alatt. A rekordot eddig 847.275 fa elültetésével Pakisztán tartotta 2013-ból.

 

Épeszű ember, ha tornádót lát akkor fedezékben marad, de minimum nem megy a közelébe. Mike Olbinski, aki viharvadász és esküvői fotós épp az ellenkezőjét teszi. Vonzza a veszélyes pillanat kamerájának lencséjét.

torandos_png_662x0_q70_crop-scale.jpg

Április 15 és június 15 között levezetett 32.200 kilométert, 18 teljes napon át volt úton, 9 államot érintett és több száz órányi felvételt készített. Hát íme ez lett belőle:

Változnak az idők. Egy-két generációval ezelőtt az emberek célja lakás és egy autó volt. A mai generáció úgy látszik ezt felrúgja és új célokat tűz ki maga elé. Rugalmas munkaidőt szeretne, távmunkát, bicajjal bejárni dolgozni és a megosztásra épülő gazdaságot.

hotel-prius-chris-sawey-10_jpg_650x0_q70_crop-smart.jpg

Chris Sawey (27) is valami hasonló életről álmodott mikor kitalálta, hogy a Toyota Priust fogja átalakítani lakóautóvá és ebben fog élni. Megalkotta a Prius Hotelt. Chris befejezte a főiskolát és sorozatos szerencsétlenségek érték. Feltörték a kocsiját, belőle minden felszerelését ellopták és egy héttel később még össze is törte. A biztosítótól kapott pénzből végül vett egy újabb Priust, amit ma is használ.

hotel-prius-chris-sawey-3_jpeg_650x0_q70_crop-smart.jpg

A két részmunkaidős állásból sem tudta fenntartani a bérelt szobát így jött az ötlet, hogy meg kell szabadulni a bérleti díjtól, ami a legnagyobb költsége havonta. Túlélési módba kapcsolt és beköltözött a Priusába. Munkahelyén tisztálkodik és étkezik, ingyenesen parkol, napelemekkel tölti a telefonját és a laptopot, valamint kitűnő a kilátása a "házból". 5 percre a kocsitól tud zuhanyozni és 1 percre lakik a munkahelyétől. Ezzel az életmóddal már tud spórolni, nem is keveset heti 270.000 forintnak megfelelő dollárt. A fizetés arra felé magasabb, mint hazánkban tegyük hozzá. Szép történet, de tegyük hozzá, hogy ha eljön a családalapítás ideje akkor valószínűleg egy buszt kell vásárolnia, ha folytatni akarja életmódját. 

Barátkozz velünk a Facebookon.  

hotel-prius-chris-sawey-1_jpeg_650x0_q70_crop-smart.jpg

Az AquaFarm egy elegáns kis öntisztító akvárium, melynek tetején növényeket termeszthetünk. A zárt rendszerben többek között babot, oregánót, vagy spenótot is nevelhetünk.

aquafarm-1.gif

Az egészben a legjobb az, hogy a növények nem igényelnek öntözést és virágföldet, az akvárium pedig önmagát tisztítja, így nekünk csak a halakat kell etetnünk. De hogyan is működik ez a zseniális kis találmány? A halak „trágyázzák” a vizet, mely a növények számára értékes tápanyagot és baktériumokat tartalmaz. Ezt felpumpálja az akvárium, mely organikus trágyaként szolgál a növényeknek. Virágföldre sincs szükség, minden köveken növekszik, a tápanyag az akváriumból érkezik, mely így cserébe teljesen megtisztul. 

aquafarm2.jpg

aquafarm_lettuce.jpg

aquafarm-5.jpg

A fogkefe evolúciója bámulatos: 30 év alatt visszatért a kezdetekhez, de útja során elmebeteg kanyarokat vett. A mozgó fej csak a szolid kezdés volt, ezután jöttek a sörte extrák és a nyelvvakaró.

337162_471038482914458_1951679773_o_1_.jpg

A legújabb fogkefe(őrület) Brush with Bamboo névre hallgat és nehéz kikerülni a bűvköréből. A minimalista fogkefék egyszerűen arra az alaptézisre építenek, hogy az egyszerűség szép, nem kell nagy innováció, sem rengeteg trükk. A szájápolás nem a speciális fogkefétől lesz hatékony, hanem a jó fogmosási technikától és a fogkefék rendszeres cseréjétől. Utóbbiból adódik, hogyha egy ember évente legalább négy fogkefét használ el, akkor nem árt, ha a fogkefe gyorsan és biológiailag lebomlik, mert földnyi ember szorozva néggyel, az rengeteg szemét. A fogkefék bambuszból és biológiailag lebomló anyagból készülnek.

palantazas-bambusz-fogkefevel.jpg

Tehát Brush with Bamboo fogkefét venni és használni nem csak trendi, de jófejség is, és ez naponta többször eszedbe fog jutni, amikor a fogkefét a kezedbe veszed.

Tóth Miklós lassan fél évtizede dolgozik a napelemes tetőcserépen. Hírportálunkon 4 éve jelent meg az első hír a találmányról, azóta időről-időre felbukkan egy hír, hogy épp indul hamarosan a gyártása. Most magát a feltalálót kérdeztük. 

Hol tart most a napelemes tetőcserép fejlesztése?

A TMT Napelemes Tetőcserép fejlesztése, már két éve elkészült, amelynek eredményeképpen az alaptípuson kívül további típus változatok készültek. A típus változatok több színben, és számos felszereltséggel készülnek majd, egyedi igények figyelembe vételével.

napeslemes_cserep1.jpg

A napelemes tetőcserépről már évek óta lehet hallani, de a gyártási szakaszba még mindig nem jutott el a termék. Mikorra várható a sorozatgyártás?

A sorozatgyártás a nyár folyamán megkezdődik, és a termékeket megrendelés alapján fogjuk gyártani, a beérkezések sorrendjében. Jelenleg a régi honlapunk nem elérhető, mert új, más domain néven teljesen új honlapot készítünk, amely sokoldalúbb kialakítású, teljesen új tartalommal és több nyelven lesz elérhető. Lesz majd webshop is és virtuális bemutató terem, ahol minden egyes terméket 3D-ben térben forgatva meg lehet majd tekinteni - mondja Tóth Miklós.

Idehaza vagy külföldön fog történni a termék gyártása és összeszerelése?

A gyártás itthon fog történni, de jelenleg is tárgyalásban vagyunk Európai és tengeren túli gyártóbázis beindításáról is, még ebben az évben.

A komplett kivitelezést végzik el vagy csak a napelemes cserepet biztosítják a vásárlóknak?

A TMT Napelemes Tetőcserép gyártása a fő feladatunk és a leendő vásárlóknak a szerződésben álló kivitelező cégeink építhetik be a termékeket.

kepernyofelvetel-1.jpg

A prototipusok tesztelése mennyi idő óta zajlik?

A prototípusok tesztelése és fejlesztése több éve kisebb nagyobb megszakítással történik, és az összegyűlt tapasztalatok segítik majd a gyártási folyamatok tökéletességét.

Marad magyar kézben a napelemes tetőcserép vagy be kellett vonni külföldi befektetőket is?

Több éves finanszírozói tárgyalás sorozaton vagyok túl és azt kell mondjam, hogy itthon a korábbi Magyar tárgyaló partnerek, cégek akik magukat befektetőknek tartották, csak hitegettek, pénzük, tőkéjük nem volt. Sok szélhámos céggel, magánszeméllyel folytattam tárgyalásokat, de minden esetben kiderült, hogy saját tőke nélkül szerettek volna részt venni a projektben. Aki ma Magyarországon azt mondja magáról, hogy befektető az hazudik.

A Magyar üzleti élet nem érett ma még egy korrekt meglévő tőkével rendelkező befektetési konstrukció lebonyolítására, ezért a finanszírozói tőke bevonása külföldről fog megtörténni.

A környezettudatosság manapság trendi fogalom, ám ritka, amikor a kifejezés szó szerint összekapcsolható a divattal. Hibrid autó használata, környezetbarát fűtési rendszer kiépítése vagy akár az áram- és víztakarékosság mind nagyban hozzájárul környezetünk megóvásához, a WeWood karórák azonban arra is lehetőséget teremtenek, hogy viselője stílusos megjelenéssel tegyen a környezet védelméért. A 2012 végén Magyarországra érkező WeWood környezettudatossággal indított divatirányzatot: olyan karórákat forgalmaz, amelyek hulladékfából, a lehető legkevesebb környezetre ártalmas anyag felhasználásával készülnek, stílusosan. Formatervezésüket tekintve a mainstream luxuskarórák vonalát követik, amelyek többek közt platinát, aranyat, ezüstöt tartalmaznak. A WeWood karórák készítéséhez viszont kidobásra szánt, ugyanakkor jó minőségű, rendkívül tartós fákat használnak. Például a gyakran padlóanyagként alkalmazott Red Wing Celtist, juharfát, ébenfát vagy tikfát. Élő fa soha nem kerül kivágásra. A jelenleg 18 különböző modell szerkezeti része természetesen nem fából készül, a Miyota óraművek kialakítását viszont szintén a környezettudatosság vezérli. Minden óra hipoallergén, nem tartalmaznak tartósítószert, festékanyagot, alkoholt vagy nikkel származékot.

dont-use.jpeg

A WeWood órák gyorsan népszerűvé váltak, a környezettudatosság szexi megtestesítőjeként fogadták a vásárlók. Ráadásul nem csak a környezet megóvására fokozottan odafigyelők körében kedveltek. Számos nemzetközi divatmagazin mutatta be elmaradhatatlan kiegészítőként. Olyan sztárok viselnek WeWood karórákat, mint a kultikus hiphop együttes, a Black Eyed Peas tagjai, hazánkban pedig az Appril Project ifjú táncosai.

399716_487537824599236_1085861445_n.jpg

Az olaszországi Florence-ből származó WeWood ráadásul kétszeresen tesz környezetünkért. A márka partnere ugyanis az Egyesült Államok legrégebbi nonprofit természetvédő szervezete, az American Forests, ami több mint 40 millió fát ültetett az elmúlt húsz évben. A Global ReLeaf nevű kezdeményezéséhez csatlakozva a WeWood vállalja, hogy minden egyes eladott óra után elültet egy fát. Az óra hazai forgalmazója azonban nemcsak a tengerentúlon, hanem Magyarországon is telepít csemetéket.

530996_507600175932600_2129756519_n.jpg

A cég filozófiája szerint minden WeWood karóra egy fa életét szimbolizálja, hiszen az óra megvásárlásával egy fa növekedése is elkezdődik. Az óra a magas szintű fenntarthatóság avantgárd megközelítése, szépsége, egyszerűsége és formai kialakítása segít a természet újbóli felfedezésében. Az újdonsült WeWood tulajdonosok pedig büszkén mondhatják a márka magyar jelmondatát: Órát veszek, fát nevelek.

A hazai forgalmazó webshopjából itt tudtok rendelni.

Már csak néhányan emlékszünk arra, hogy milyen is volt egy gramofonon zenét hallgatni, azonban úgy tűnik, hogy a tölcséres berendezés újra és újra divatba jön. Ryan Boase például egy retrós, és ráadásul környezetbarát kiegészítőt tervezett iPhone-unkhoz, a régi tölcséres lemezjátszó mintájára.

Az Acoustic iPhone Speaker Dock nevet viselő szerkezet igen egyszerű tervezésű, mégis eleganciát sugároz, az apró farudakból összeillesztett alapnak és a sötét hangtölcsérnek köszönhetően. A fa talapzaton található egy keskeny nyílás, melybe az iPhone-unkat helyezhetjük, mely eszközünkből aztán egyenesen a fém tölcsérbe vezetődik a hang. Így hasonlóan élvezhetjük a lejátszott dallamokat, mint ahogyan az divat volt nagyszüleink korában.

acoustic_iphone_speaker_01.jpg

A kortárs gramofon nem csak azt a különleges hangzást kölcsönzi zenéinknek, amelyet a régi gramofonok nyújtottak, hiszen mindenféle vezeték, elem vagy áramforrás nélkül is hangulatos kiegészítője lehet iPhone-unknak. Így hát kitűnő darab annak, aki kedveli a régi korokat felidéző hangzást, és a környezetvédelemhez is szívesen hozzájárulna egy ilyen akusztikus hangszóróval.

A Seattle-i Artefact dizájncég harcba száll a műanyag ásványvizes palackok ellen egy saját elegáns, újrafelhasználható vizespalackkal.

A termék a 999Bottles nevet viseli, melyet a talpán lévő három forgatható gumigyűrűről kapott. Mindhárom gyűrűt 1-től 9-ig beszámoztak, és ezek segítségével jelölhetjük, hogy hányszor is töltöttük újra a palackot – és egyúttal azt is, hogy mennyi műanyagpalack vásárlásáról mondtunk le.

„Kizárólag az USA-ban 66 milliárd ilyen (műanyagpalackot) vásárolunk meg évente, és ezek közül nagyjából 50 milliárd végzi a szeméttelepen. Három palack víz (árára) van szükség egyetlen egy darab előállítására, és a legtöbb esetben ugyanazt a vizet otthon a csapból is megkaphatjuk. Csak persze kb. kétezerszer olcsóbban" – meséli Fernd van Engelen, az Artefact stúdió egyik fő munkatársa arról, hogy miért is kezdtek bele a 999Bottles projektjébe.

A rozsdamentes 0,7 literes palackhoz még egy iPhone alkalmazás is jár, mely elárulja nekünk, hogy pontosan mit is jelentenek azok a számok (a megspórolt palackokon kívül), amelyeket a palack alján kirakunk. Hogyha például már 1063-szor újratöltöttük a 999Bottles-t, akkor a megtakarított műanyagüvegekből ki lehetne rakni egy olyan magas tornyot, mint a párizsi Eiffel-torony!

999bottles_03.jpeg

A cég azt reméli, hogy ezzel a mutatós palackkal másokat is arra serkenthetünk, hogy ne csak tudatában legyenek annak a temérdek nyersanyagnak, energiának és káros anyagnak, amely a műanyag palackok előállításával jár, hanem tegyenek is ennek a csökkentése érdekében. Palackunk számával megmutathatjuk barátainknak és ismerőseinknek, hogy mi mennyit is tettünk már környezetünk óvásáért, az iPhone-os programmal pedig azt is kiszámolhatjuk, hogy a valakivel együttes üveg-spórolásunkkal mennyivel is csökkentettük ökológiai lábnyomunkat.

A 999Bottles egyelőre csak prototípus, és az Artefact Kickstarter oldalán van lehetőség megvalósulását támogatni, illetve előrendelni egy saját példányt 29 dollárért (vagyis kb. 6200 Ft-ért).

 

Az amerikai médiaszemélyiség, politikus (először demokrata, majd republikánus színekben indult) magának Alex Salmonnak, Skócia kormányfőjének nyilvánította ki ellenszenvét az ország új, ambiciózus szélenergia projektjével szemben, közölte a treehugger.com. A megújuló energia felhasználására irányuló terv keretein belül Skócia part menti vizeibe telepítenének szélturbinákat, mely Trump szerint egyet jelentene „Skócia partvidékének elpusztításával”. „Azzal, hogy hanyag módon telepítik ezeket a szörnyetegeket, több kárt okoznak Skóciának, mint bármelyik esemény a skót történelemben” írja Trump, Salmonnak címzett levelében. Íme néhány további részlet: „Éppen most bíztam meg a személyzetemet, hogy indítsanak egy nemzetközi kampányt az ellen, hogy több száz szélturbinával vegyék körbe Skócia partjait. „Olyan lesz, mint egy börtön rácsain kinézni, és a skót lakosság lesz a rab.” 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
„Szerencsére a turistákat nem fogja kellemetlenség érni, mivel nem lesznek turisták, mert inkább más országokba látogatnak, ahol másféle energiát használnak fel.” „Skócia megmentéséért teszem.” –írja Trump. Donald Trump (nyugodt szívvel mondhatjuk) pattogása a skót kormányt nem-igen hatja meg. Niall Stuart, a Scottish Renewables cég feje (akik a skót megújuló energia ipart képviselik) szerint a felháborodott média-arc túlságosan felfújja az ügyet: „Kinek képzeli magát Donald Trump, hogy megmondja nekünk, mi a jó a gazdaságunknak és a környezetünknek? A part menti szélenergia már több milliárd fontnyi [azaz több billió forintnyi] befektetéseket vonz, és munkahelyek százait biztosítja Skócia-szerte, többek között Stornoway-ben is, ahol az édesanyja él.” A hab a tortán pedig az, hogy Donald Trump heves ellenzésének oka igazából csak annyi, hogy a távoli horizonton sorakozó szélturbinák esetleg látszódhatnak az Aberdeenshire-i golftelepjéről.

 

Íme néhány olyan okos kis találmány, amely bebizonyítja, hogy a modern technika és a környezetvédelem igenis járhatnak kéz a kézben.
 
 
1. Panasonic Eco Blu Ray Player
Ez az okos lejátszó egy Smart Eco elnevezésű rendszerrel van ellátva, mely segítségével 4 méterről képes érzékelni az emberi mozgást, és ekkor automatikusan bekapcsol, ezzel rengeteg energiát takarítva meg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Napelemes fényképezőpánt
A Weng Jie által megtervezett pánt teljes hosszán vékony napelemek sorakoznak, amelyek, míg a fotós dolgozik, szorgosan gyűjtik az energiát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Biciklis telefontöltő a Nokiától
A Nokia találmányával feltöltheted a telefonod kerékpározás közben, egy speciális dinamó segítségével. A biciklihez jár egy töltő, dinamó, egy headset és egy headset-tartó, valamint FM rádió és lámpa is van rajta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Rukus Bluetooth-os hangszóró
Ezekkel a hordozható hangszórókkal bárhol szólhat hangosan az ének. A kütyüt egy napelem működteti, és bármely Bluetooth-os eszközről képes zenét lejátszani. Lítium elemei 6 óra alatt feltöltődnek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. WiFi-s töltő
Az Air Energy Charger egy lenyűgöző kis szerkezet: az általa érzékelt vezeték nélküli internet jeleit képes hasznos energiává alakítani, mely által nem csak telefonokat és kisebb elektromos eszközöket tud feltölteni, hanem saját energiáját is újra fel tudja használni.
 

 

Nemrég a Fisker Automotive elektromos automobilokat is gyártó cég bejelentette, hogy Henrik Fisker társalapító lesz a cég ügyvezető elnöke, Tom LaSorda pedig a testület-alelnöki, illetve az ügyvezetői igazgató címét tudhatja magáénak, számol be az inhabitat.com. LaSorda volt a Chrysler Group előző ügyvezető igazgatója, elnöke és alelnöke, ezen kívül 23 éves karrierje során számos ügyvezetői poszt birtokosa volt a General Motorsnál. Decemberben csatlakozott a Fiskerhez a testület alelnökeként és menedzsment-tanácsadóként, most pedig teljes ügyvezető igazgatói jogkörben részesül, valamint napról napra fogja az operációs menedzsmentet felülvizsgálni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Létrehoztunk egy új automobil gyártó céget, útjára indítottunk egy új, hatótáv-növelő technológiával ellátott elektromos autót, és a Fisker Karmát lenyűgözően rövid idő alatt megjelentettük a piacon”, mondja Henrik Fisker, majd hozzátette: „Várom, hogy Tommal szorosan együttműködve vezessük a céget, és a jövőben egy jelképes márkát hozhassunk létre, olyan autókínálattal, melyek környezettudatos luxust biztosítanak.” A Fisker cég várhatóan még idén ősszel piacra dobja legújabb modelljét, a Karma Surf-öt.

 

James Mountain „Jim” Inhofe, Oklahoma állam szenátora, a Kongresszus vezető zöldellenes politikusa új könyvében is hangot ad tiltakozásának, írja a treehugger.com. Donald Trump után itt az újabb környezetvédelem ellenes sztori. Inhofe a The Greatest Hoax: How The Global Warming Conspiracy Threatens Your Future című könyve (magyarul „A legnagyobb átverés – Így fenyegeti a globális felmelegedés összeesküvése a jövődet”), címéből adódóan főleg összeesküvés-elméletek taglalásából áll, ezen kívül a szerző nyíltan tagadja a globális felmelegedés, mint jelenség létezését, valamint itt-ott beiktat némi önfényezést (többször is „egyszemélyes igazságbrigádnak” hívja saját magát). A könyvben már csak az a kis anekdota is meglepő, melyet Inhofe azzal kapcsolatban ír le, hogy miért is választotta a politikusi pályát.
 
 
„Fiatal koromban gyakran dolgoztam együtt mentorommal, A. W. Smith-szel olajfúró szigetein, akitől nagyon sokat tanultam az energia kinyeréséről és a sikeres üzletről. […] A. W. Smith-nek volt egy fia, Bert, aki miután mérnök lett, együtt dolgozott velünk. Egyik este egy borzalmas tragédia történt az olajszigeten: felrobbant a kút, ahol Bert és én dolgoztunk, és Bert halálra égett.”
 
Egy későbbi látogatása során mentora közölte vele a hírt, hogy feladta olajvállalkozását, mondván, hogy „már nem bír a kormány megkötéseivel”.
 
 
„Emlékszem, hogy akkor igen ironikusnak gondoltam, hogy ugyanaz a kormány, melynek biztosítania kellett volna a teret A. W. >>amerikai álmának<< megvalósulásához, egyben az az intézmény is volt, aki széttörte azt”, írja erre fel Inhofe.
 
 
Azonban abba érdemes belegondolni, hogy különösen az 1970-es években, mikor ez a történet játszódott, az olajkitermelés nagyon veszélyes szakma volt. Ezért is született meg az a sok rá vonatkozó előírás, hogy minél kevesebb dolgozó járjon úgy, mint Bert Smith. Így inkább az nevezhető ironikusnak, hogy a szenátor éppen azok ellen a szabályzatok ellen szállt ringbe politikusként, melyek megmenthették volna mentora fiának életét. Mi több, a kormány környezettudatos politikáját is csak az olajvállalkozók sikere ellen irányuló összeesküvésnek tekinti. Kíváncsian várjuk a könyv fogadtatását.
 

A környezettudatosság szellemében a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a NASA is céljául tűzte ki, hogy olyan repülőgépek kerüljenek gyártásra, melyek nem csak üzemanyag-takarékosak, de a lehető legkevesebb szennyezőanyaggal és zajjal is járnak. Íme néhány gép és légitársaság, melyek jó úton haladnak.

 
1. Boeing Dreamilner 787 és 747-8
Ezek a modellek mintegy 20%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint elődjeik. A 747-8-as modell az előző 747-esekhez képest 16%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsát a levegőbe, ráadásul súlyra is könnyebb új szerkezete miatt, így kevesebb zajt is produkál.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Airbus A320 és A319
Az Airbus A320 az új repülőgépszárny-kiegészítőjükkel, a „Sharklet”-tel 3,5%-ot is spórolhatnak az üzemanyaggal hosszú távú repülés esetén. Az A319 még ennél is takarékosabb, új motorjának köszönhetően: mintegy 15%-kal kevesebben fogyaszt, ráadásul nagymértékben lecsökkenti a szén-dioxid és nitrogén-oxid kibocsátást, ráadásul a karbantartása is olcsóbb.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Bombraider Q400 NextGen
Ez a világ legfejlettebb, leggyorsabb, leghatékonyabb, legcsendesebb és a legnagyobb légcsavaros gázturbinás repülője. Speciális, hatélű propellereinek köszönhetően nagyobb a hajtóereje, egyúttal kevesebb zajjal is jár, mint más társai, és folyamatban lévő fejlesztések után akár 30-40%-kal üzemanyag-takarékosabb is lehet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. British Airways
Ez a légitársaság több, mint 60 millió liter környezetbarát bioüzemanyag előállítását tervezi 2014-re, a Solena Group bioenergiával foglakozó céggel karöltve.
 
 
5. United Continental Airlines
Az United Continental Airlines légitársaság teljesen átalakította az egész repülőgép-flottáját, és így már közel 35%-kal kevesebb az üvegház-hatáshoz hozzájáruló káros gázkibocsátásuk.

 

 

A Mercedes AMG Petronas Formula 1-es csapatának két tagja az autóversenyzés mellett azért figyelmet fordít a környezetvédelemre is, írja a greenlaunches.com. Michael Schumacher és Nico Rosberg eztán nem csak a környezetre igen károsan tudnak majd közlekedni, hiszen mostantól mindketten egy-egy vadi új Smart ebike tulajdonosai. A dizájnos és környezetbarát kétkerekű hivatalosan idén áprilisban kerül a boltokba, így nagy volt az öröm, mikor a két pilóta az első két valaha legyártott modellt vehette át a Barcelona közelében fekvő Circuit de Catalunyánál.
 
A Smart ebike egy német fejlesztésű elektromos kerékpár, melynek energiatakarékos elektromos motorját nem csak vezetékes árammal, hanem magával a tekeréssel és fékezéssel is fel lehet tölteni. Különleges tervezésű lánca garantáltan nem csípi be a nadrágszárat, valamint még egy GPS-nek vagy egy okostelefonnak is biztosít stabil helyet.
A két úriember valóban nagyon szerencsés, hiszen a boltokba kerülő öko-bringák bizony kemény 2849 eurós, azaz kb. 830 ezer forintos áron lesznek kaphatók az átlagos fogyasztók számára.
 
 

A helyi City CarShare nonprofit személygépkocsi-kölcsönző cég repertoárjához az elektromos bicikliket is felvenné, számol be a treehugger.com. „Lényegében a cél az, hogy felmérjük, hogy mennyi autókölcsönzést fog az elektromos bicikli használata helyettesíteni, és, hogy milyen tényezők befolyásolják a váltást”. „A City CarShare 760 ezer dollárhoz (több, mint 167 millió Ft-hoz) jut majd a segélyből, mellyel 90 elektromos kerékpár üzemeltetésének kb. 40%-át tudja fedezni három évig, 25 helyszínen. A szervezet az év második felében 45 biciklit indítana útjára, majd újabb 45-öt 2013 végére, többnyire San Franciscóban, de Berkeleyben is.”
 
Az ötlet nagy lelkesedésnek örvend az amerikai államban, hiszen a környék dimbes-dombos tájékát sokkal könnyebben be lehet járni egy elektromos kétkerekűvel, mint egy átlagossal. Ráadásul, ha a cég gondoskodik az e-biciklik rendszeres és rendes feltöltöttségéről és karbantartásáról, az újítás nagy – és környezetvédelmi szempontból pozitív – befolyással lehet San Francisco közlekedésére.
 
 
Íme 5 innovációs, napelemes függöny, mely nemhogy megspórol neked energiát, de még össze is gyűjti.
 
1. Energy Curtain
Ez az egyszerű néven futó napelemes függönyt olyan nevekből álló tervezőbrigád készítette, mint Carolin Müller, Johan Redström, Linda Worbin, Margot Jacobs és Ramia Mazé. A függöny a napelemek segítségével összegyűjti a nappali fényt és a napsugarak által kibocsátott hőt, és ezzel az energiával és a beleszerelt izzókkal világít éjszaka, így természetes fényárban úszik a szoba éjjel-nappal.
 
 
2. Eco-leaf Shade
Az Eco-leaf Shade szintén összegyűjti a nappali fényt és hőt a benne található napelemek segítségével, valamint kint is tartja a napsugarakat és a nagy meleget, mely nagyon jól jöhet egy forró nyári napon. A függöny különlegessége a levél alakú minta, amely valójában E-ink és OLED izzók sora, és ezek segítségével az Eco-leaf Shade az összegyűjtött energiával világítani is tud napnyugta után.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Some Shine
A Some Shine szintén képes energiát nyerni a természetes fényből és hőből, mely ellen szigetelést is nyújt. A begyűjtött energiát egy kis elemben tárolja, melyhez csatlakoztathatunk okostelefont, LED lámpát vagy egyéb USB-s elektromos használati tárgyat. És még a dizájnja is mutatós.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. SunTiles
Astrid Krogh használt PV cellás napelemek újrafelhasználásával tervezte meg ezt a függönyt. A függöny anyagába varrt napelemek természetes hőkibocsájtóként funkcionálnak, melyek az összegyűjtött napenergia segítségével melegen tartják a szobát.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Solar Module
Az olasz Intégral Studio Vinaccia Solar Module színes kerámiacsempékbe ültetett napelem, melyek sorából stílusos függönyt képezhetünk. Távol tartja a napfényt és a vele járó meleget, éjszaka világít, és ráadásul ötletes is.

 

Habár már világszerte jelenik meg a napenergia mint energiaforrás a síparadicsomokban, az svájci Tennában üzemel az első ún. „napelem-szárnyas” felvonó, számol be az inhabitat.com. A 122 fős lakosú aprócska üdülőhely két évvel ezelőtt vágott bele az új projekt megtervezésébe és kiépítésébe, hiszen a régi, ócska felvonó helyett már mindenképpen egy másikra volt szüksége. Ekkor döntöttek úgy a városi mérnökök, hogy napenergiát használnak majd fel. Ám mivel a lift állomásának a tetőszerkezete nem nyújtott elég helyet annyi napelemeknek, amennyi a sífelvonó üzemeltetéséhez szükséges lett volna, kiépítettek egy hosszabbító hidat közvetlenül a felvonószerkezet mellé, amelyre a napelemeket szerelték – innen a „szárny” becenév. A majdnem 46 méteres kiterjesztésen összesen 82 db napelem sorakozik, melyek mindig a napsugarak felé fordulnak, és a hó letakarítása céljából meg is billenthetők. A két hónapja üzemelő kis lift 800 síelőt képes szállítani óránként, és becslések szerint több, mint 90 ezer KW/órányi energiát fog termelni egy év alatt. Egy derűs, napsütéses napon a szerkezet akár dupla annyi energiát is összegyűjt, mint amennyit ténylegesen felhasznál, így a síszezon után is hasznos alternatív energiaforrása lehet a városkának.