Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi történjen a bezárt bányákkal. Nos, egy cég megoldást kínál a problémára. A Gravitricity nevű skót startup elgondolása és szabadalmaztatott technológiája egy rendkívül egyszerű elven alapul: egy hatalmas súly leengedéséhez és felemeléséhez egy bányaaknába. Hasonló elven működnek az inga-órák is, amelyeknél egy súly szolgál energiagenerátorként.

A rendszer minimum 150 és maximum 1500 méter mélységű bányaaknákban használható, s legfeljebb 20 megawatt energiát termel. A megoldás akár 50 évig is működik karbantartás nélkül és költséghatékony, mert a meglévő infrastruktúrára épít. Amennyiben nem érhetők el régi bányaaknák, akkor természetesen lehetőség van arra is, hogy egy új aknát fúrjanak.

28451_1.jpg

A Gravitricity megoldása elsősorban azért érdekes, mert nem a szél- vagy a napenergiára épül, hanem a nehézségi erőre. Amennyiben nagy mennyiségű energiára van szükség, akkor az adott súlyt másodpercek alatt leeresztik az aknába, míg, ha kevés energia kell, akkor a súly leeresztése lassan történik. A cég ugyanakkor azt tervezi, hogy az aknában változó nyomásviszonyokat is energiatermelésre fordítja, írja a worldarchitecturenews.com.

A startup eddig 650 000 font támogatást kapott az Innovate UK brit kormányzati innovációs ügynökségtől. Az első prototípus 2020-ig készülhet el. Amennyiben a rendszer sikeresnek bizonyul, akkor tiszta energiát lehet majd termelni a bezárt szénbányák helyén, ráadásul a beruházásoknak köszönhetően a munkájukat elveszítő bányászok is új munkalehetőségekhez juthatnak.

További érdekes híreket találtok hírportálunkon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr8413796194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása