Az ötödik kontinensen üzembe helyezték az első olyan vasúti szerelvényt, amely teljesen napenergiával működik. Új-Dél-Walesben a Byron Bay Railroad Company egy dízelmotorkocsit újított fel és alakított át. A munka keretében a motorkocsi tetején napelemeket helyeztek el. Ezek összteljesítménye 6,5 kilowatt. Emellett további 30 kilowatt áramot biztosítanak a végállomáson felszerelt napelemek A két korábbi dízelmotor közül egyet lecseréltek egy 220 kilowattos elektromos motorra és az elegendő energiát biztosít a vonat összes rendszerének az üzemeltetéséhez. A másik dízelmotort meghagyták, de kizárólag vészhelyzetekben használják.

after-13-years-there-is-activity-on-the-byron-bay-train-line-with-the-launch-of-the-worlds-first-solar-train-e1513613185680.jpg

Amennyiben szükséges, úgy az eredetileg 1949-ben épített szerelvény, amely a felújított és egy másik motorkocsiból áll, a fűtőházban 20 perc alatt feltölthető. A vonat egy 2004-ben leállított, de azóta újra forgalomba helyezett, 3 kilométer hosszú vonalon közlekedik és Byron Bay, valamint a közeli strandon lévő szálloda között szállít utasokat. A pályán csak egyetlen rövid kanyar található. 100 utast szállítva a szerelvény egy oda- és visszaút során mindössze 4 kilowattot használ el. A 77 kilowattórás akkumulátor egy napra elegendő energiát biztosít. A motorkocsi átépítését az Elmofo nevű cég végezte. A szerelvény maximális sebessége 25 kilométer/óra, a 3 kilométer megtétele 7 percig tart. A jegy három ausztrál dollárba kerül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr6213541095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása