A Solar Decathlon nevű versenyen rendszeresen 20 különböző egyetem csapata vesz részt, amelyek teljes mértékben napenergiával működő házakat terveznek, írta a trendsderzukunft.de. A versenyre készülő csapatoknak 2 év felkészülési idejük van arra, hogy építészeti és energiatechnikai szempontból egyaránt olyan kiforrott épületet álmodjanak meg, amely a teljes energiaszükségletét napenergiából fedezi. Az idei Solar Decathlonon négy győztest hirdettek.

A negyedik helyet és az azzal járó 125 000 dolláros jutalmat a Smart Innovative Living Oasis (SILO) House és az azt megtervező Missouri Tudományos és Technológiai Egyetem nyerte el. A ház egyesíti magában a csúcstechnikát, az energiahatékonyságát és a hagyományos farmház-architektúrát. A legtöbb funkció kényelmesen okostelefonról a távolból vezérelhető és ellenőrizhető.

2017-solar-decathalon-winners-announced-4-1020x610.jpg

A harmadik helyet szerezték meg a Kaliforniai és a Denveri Egyetem hallgatói, akik a RISE nevű projektjükért 150 000 dolláros díjat kaptak. A RISE moduláris blokkokból áll, amelyek a rendelkezésre álló területhez és a lakók igényeihez igazíthatók. A rendkívül rugalmas házat mozgatható falak is jellemzik.

A második helyet és az azzal járó 225 000 dollárt a Marylandi Egyetem reACT házának ítélték oda. Az épület önellátó, kiváló fényviszonyokat kínál és még tápanyagokban gazdag élelmiszereket is termel. Ráadásul a reACT képes idővel a funkcióit teljesen a lakói szokásaihoz igazítani.

Az idei Solar Decathlon és a 300 000 dolláros fődíj nyertese a svájci NeighborHub lett, amely családi ház, de környezetbarát és akár a szomszédok közötti találkozók helyszínéül is szolgálhat. Az épület különösen a vízmenedzsment, a megújuló energiák, a biodiverzitás, az ökológiai anyagkiválasztás, az élelmiszerek, a hulladékgazdálkodás és a mobilitás területén emelkedik ki. A NeighborHub meghatározó lehet az emberi közösség számára és eközben hozzájárulhat a környezetbarát életstílus elterjesztéséhez.

2017-solar-decathalon-winners-announced-5-889x532.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr813278411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása