Előfordul olyan eset, amikor új infrastruktúra fejlesztésénél vagy meglévő bővítésénél olyan helyekre is kell telepíteni elektronikus eszközöket, ahol nincs a tápláláshoz elektromos hálózat, és azt túl bonyolult, illetve költséges lenne odavezetni.

Ezt a problémát manapság szerencsére könnyen át lehet hidalni: segítségül kell hívni a napot, mint olcsó, bárhol elérhető energiaforrást. Ehhez nincs másra szükség, mint egy jól méretezett napelemre, egy akkumulátorra, és egy töltésvezérlőre. Utóbbi két egység segít megoldani az „éjszaka nem süt a nap” problémát, így a tápellátás folyamatos lehet. A mostanában kapható eszközökből viszont egyrészt drágán, másrészt túl nagy méretben/súlyban állítható csak össze egy ilyen konfiguráció. Ráadásul az így épített rendszereknél számolni kell az alacsony akkumulátor élettartammal, és a viszonylag szűk működési hőmérséklet tartománnyal.

Ezeket a problémákat küszöböli ki egy új kompakt szolár tápegység, ami egy komplett hibrid konfigurációban nyújtja a folyamatos tápellátást kis fogyasztású elektronikus berendezések számára. A Solar UPS néven futó innovatív eszköz kis mérete, és kétféle kialakítása miatt szinte bárhol elhelyezhető: V1 változata (110x95x28mm) add-on panelként a táplálandó berendezés panelján, vagy egy IP67 védettségű 122x120mm-es Fibox Euronord házban, akár szendvics szerkezetben is a táplált panellal. V2 változata (110x75x45mm) pedig elektromos szerelődobozba, illetve falra szerelt DIN sínre is helyezhető. A készülékek súlya mindössze 300 gramm körüli. A kültéri alkalmazása a széles működési környezeti hőmérséklet tartománya miatt is lehetséges: míg a töltési ciklus -10…+60 fok között működik megfelelően, a kisütés és a tárolás akár már -40 foktól lehetséges.

cikk_bovitett_ig_1.jpg

A szolár bemenete 10W-os napelemekhez optimalizált, az innen nyert energiát egy beépített 8800mAh kapacitású Li-ion akkumulátor pakkban tárolja. Az akkumulátorok akár 2000 teljes töltési ciklust is bírnak nagyobb kapacitásvesztés nélkül, és a hőmérsékletfüggésük csekély. A töltő áramkör MPPT (Maximum Power Point Tracking) funkciója maximális hatékonysággal végzi az akkumulátorok töltését, így akár kevés beeső fény esetén is működik a töltés. A stabilizált buck-boost rendszerű tápegysége választhatóan 3,3V-os, vagy 5V-os kimenő feszültséget szolgáltat.

blokk1.jpg

Mindezt legalább 500mA-es terhelhetőséggel, de az akkumulátor töltöttségi szintjétől függően ez akár 900mA is lehet. Az akkumulátor pakkról van egy direkt kicsatlakozás is, ami alkalmas például GSM modemek közvetlen táplálására, maximum 2A-es terhelhetőséggel.

A készülék rendelkezik többféle védelemmel: az akkumulátor pakk mélykisülése ellen, a töltési környezeti hőmérséklet ellenőrzésére, a napelem polaritására, illetve a tápegység kimenet rövidzár ellen is. A táp kimeneteken kívül szolgáltat még logikai szintű státusz kimeneteket (töltés, hiba állapot), töltési tiltás bemenetet, valamint a töltési áram monitor lineáris feszültség kimenetét is. A töltési állapotokat egy kétszínű LED is jelzi az eszközön. A töltés annyira hatékony, hogy a teljesen lemerült 8800mAh akkumulátor pakkot a 10W-os napelem kevesebb, mint 5,5 óra alatt tölti teljes töltöttségi állapotra, zavartalan napsütés esetén. A tápegység hatékonysága sem sokkal marad el ettől, az akkumulátor kapacitását szinte teljesen ki lehet használni a kisütésnél.

Mindez ráadásul nagyon kis beruházási költséggel jár: a Solar UPS modul akciós bevezető ára mindkét változatnál 15.900 Ft + áfa. A szükséges 10W-os napelem 5.400 Ft + áfa áron beszerezhető hozzá. A készülék magyar fejlesztésű, a Futó Kft. forgalmazásában kerül piacra. Már előrendelhető, 2017. február elejétől indul a kiszállítása.

A készülék megtalálható és rendelhető a Facebook-on és az Indiegogo-n is.

A bejegyzés trackback címe:

https://altenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr9212021615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása